Karnebál
a Csiky Gergely
Színházban

  Ha betéved Nae Girimea fodrászériájába, huszonöt szantimba van egy borotválás, illetőleg natúr hajvágás (preciőz ám, púder, tintúra, mandulakenyőcs, ez mind benne van kompletta), de akad itt másféle szolgáltatás is: szeretők rejtegetése, szeretők szeretőinek leszerelése, hajnali villásreggeli, szóval minden, amit csak kíván a tisztelt vendég.

  A 19. századi román drámaíró, Caragiale komédiájában az ifjú fodrászüzlet-tulajdonos nagy kalamajkába keveredik: az egyik - már kissé megunt - szeretője rájön, hogy nem ő az egyetlen a férfi életében; ennél csak az nagyobb baj, hogy az információt a vetélytársnő felbőszült párjától kapja, aki életre-halálra keresi a szerelmi életébe betolakodott harmadikat. Az üzlettulajdonos és két szeretője, valamint ezek férji szerepben fellépő "hivatalos" eltartói természetesen mind összefutnak egy őrült, farsangi éjszakán, amikor jelmezcserék és félreértések sorozatát követően tovább bonyolítják az amúgy sem egyszerű helyzetet.

  A Csiky Gergely Színház előadásában csalók és megcsaltak, féltékenységtől szenvedő hímek és nőstények kergetik egymást egy különleges helyszínen, a bukaresti külváros lepukkant, sugárutakról álmodó világában. Mindehhez a Caragialéra jellemző, humorban és leleményben bővelkedő különleges nyelv társul, mely az átíró Parti Nagy Lajosban végre megtalálta méltó magyarítóját.

   

  Ion Luca Caragiale

   

  KARNEBÁL
  Réz Pál fordítása nyomán írta Parti Nagy Lajos


  SZEREPLŐK

   

  NAE GIRIMEA, borbély és felcser
  Poroszlay Kristóf f.h.
  IANCU PAMPON
  Znamenák István
  MACHE RAZACHESCU avagy CRĂCĂNEL
  Hunyadkürti György
  ADÓHIVATALI GYAKORNOK
  Sarkadi Kiss János
  IORDACHE, Girimea segédje
  Kelemen József
  DIDINA MAZU
  Urbanovits Krisztina
  MIŢA BASTON
  Márton Eszter
  FELÜGYELŐ
  Lugosi György
  PINCÉR
  Szvath Tamás
  RENDŐR
  Fábián Zsolt
  ÁLARCOS NŐ
  Nagy Zsófi

   

  ÁLARCOSOK, BÁLOZÓK

  Csúz Lívia, Kovács Magdolna, Kalmár Tamás, Kósa Béla,
  Mester Szilvia, Antal Márta, Vékes Csaba, Szűcs László,
  Czene Zsófi, Rácz Panni, Józsa Richárd, Csányi Dávid

   

  ZENÉSZEK:

  Antal Tamás, Dadi László, Ekkert Miklós, Götz József, Halász Sándor, Nagy Zoltán

   

  Díszlet-jelmez: Fodor Viola Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
  Zenei munkatárs: Rusznyák Gábor Fény: Memlaur Imre
  Súgó: Kirsch Veronika Ügyelő: Bors Gyula
  Segédrendező: Hollósi Katalin Koreográfus: Kadala Petra

   

  Rendező: Réthly Attila

  Bemutató: 2007. szeptember 14.

   

  Rusznyák Gábor
  Mohácsi János
  Znamenák István
  vezető rendező
  vezető rendező
  igazgató

   

  Nem rajongok a tollért, higgye el nekem; sőt, ellenkezőleg. Olyan szerszám, amellyel soha nem vittem véghez semmi derék dolgot az én világom érdekében, de amellyel mindig csak nagy bánatot és sok kárt okoztam önmagamnak. Ha tehetném, bármikor felcserélném egy tiszteletre méltó s másokra és reám nézve is hasznosabb szerszámmal. Valamennyi ellenségemnek csak ezt az egyet kívánom: nemzedékről nemzedékre legalább minden harmadik gyermekük román író legyen, de semmi más, csak román író!

  Bizonyára nagyszüleim, isten tudja, micsoda jó cselekedetei és becsületes szolgálatai eredményeként nincs nekem más szerszámom ezen a világon, mint az én "szeretett tollam, drága tollam, becsületem és büszkeségem" (esküszöm önnek, hogy e szavakat egy épelméjű embertől hallottam). De mert csak nem lehetek más, mint román író, legyen meg legalább az a vigaszom, hogy néhanapján "nemes" szerszámommal (és ezt nem a fentitől hallottam, hanem egy másik üresfejűtől) erkölcsi elégtételt szerezzek magamnak.

  Caragiale: Az írásról. 1897.

  A Színházi Folyóirat kritikája

fel